Ingredienser

12 st

Bulldeg

250 g mjölk
600 g mjöl
50 g socker
1/2 dl lönnsirap
100 g osaltat smör
37 g jäst
5 g salt
7 g malen kardemumma
2 tsk fazer vaniljsocker
1 st ägg

vandelmassa

200 g skållad mandel
200 g vanlnötter
1,5 dl florsocker
2 msk honung
1-2 st äggvita

Grädde

5 dl vispgrädde
2 tsk Fazer vaniljsocker
1 tsk florsocker

Vandel-semla


En uppdaterad svensk klassiker som speglar det moderna sverige. Med lönnsirap i degen, och valnötter i mandelmassan (vandelmassan) får vi nordamerikanska och europeiska smaker i vår svenska klassiker.

  1. Börja med att smälta smöret, tillsätt mjölken och låt jästen lösas upp i mjölkblandningen. Addera sedan socker, sirap, salt, ägg, kardemumma, vaniljsocke. Rör tills allt blandat sig fint. Börja sedan addera mjölet. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.

  2. Baka ut degen, lägg ner muffinspapper i bakplåten. Rulla ut små bollar av degen och lägg i varje plåt, OBS gör väldigt små bollar, bollen ska vara kant i kant med formen! Låt alla bollar vila i plåten under duk i 20 min,

  3. efter det, täck plåten i plastfolie, dock inte för tajt, det måste finnas utrymme för dem att växa till sig. Under folien ska de vara i ca 1 timme

  4. Sätt ugnen på 230°c, varmluftsugn 210°c. När du tar bort plastfolien, tryck ner degen lite i varje form, nyp till den på mitten och snurra upp så att det blir en topp. Grädda i 10-12 min. Klart!

  5. Vandelmassa: Kör mandeln och valnötterna i en mixer, ca 3-5 min. Tillsätt sedan florsocker, honung och äggvita och mixa i 3-5 min till. Om du villha en lösare massa, tillsätt då mer äggvita.

  6. Låt bullarna svalna, fyll dem med vandelmassan. Vispa upp grädde med lite vaniljsocker och florsocker efter smak. Spritsa grädden, på med locket, lite på sniskan och pudra över florsocker med en tesil.

Nyckelord:
semla, valnöt, mandel
Kategori:
Bakverk

Inga kommentar