Soraya Kabelele-Senya från Helsingborg är Årets Bak- och Dessertmästare 2012

Tusentals människor tog del av spänningen när finalen av Årets Bak- och Dessertmästare 2012 genomfördes på Centralstationen i Stockholm idag. Det var en jämn match ändra fram till sista delmomentet då Soraya Kabelele-Senya från Helsingborg vann juryns hjärtan med sin Chocolate chips med dip.

– Helt fantastiskt. Jag vet inte hur många superlativ man kan använda för att beskriva hur lycklig jag känner mig, säger Soraya Kabelele-Senya som nu kan titulera sig Årets Bak- och Dessertmästare 2012.

Med bakverket Prinsessornas prinsesstårta ansökte Soraya in till Årets Bak- och Dessertmästare i början av oktober. Men det var ingen spikrak väg till finalen. Juryn valde ut henne som en av de tio tävlanden som svenska folket fick rösta in som den femte finalisten i tävlingen. Och Soraya vann med 200 röster mer än de andra.

– Tårtan är ett tecken på ett föredömligt bakhantverk. Tårtan är inte bara vackert dekorerad, marsipanen är också kavlad för hand vilket är svårt även för en yrkesverksam konditor, säger Kim Andeladh, konditor på Gateau och jurymedlem i Årets Bak- och Dessert.

Efter första momentet så låg Soraya på femte och sista plats. Men gjorde en fantastisk upphämtning när hon satte fyra av fem ingredienser på smaktestet och vann juryns hjärtan med sina Chocolate chips med dip som både visade kreativitet och nytänkande och framför allt smakade gudomligt gott.

Soraya började baka redan när hon var liten. Då bakades det rulltårtor till höger och kladdkakor till vänster.

– Att baka är mitt sätt att släppa lös min kreativitet, återhämta mig och njuta. Jag älskar att stå i köket och röra, vispa, dekorera och skapa. Den här vinsten kommer göra att det känns ännu roligare, säger Soraya.

För tredje året i rad arrangeras Årets Bak- och Dessertmästare. Till skillnad från tidigare år hölls finalen publikt på Centralstationen i Stockholm. Målet med årets tävlingsupplaga var att göra tävlingen ännu mer folklig och en viktig del var att visa att alla kan dela bakglädje, passion och kreativitet i köket. Personen som koras till Årets Bak- och Dessertmästare ska både kunna baka himmelskt goda bakverk och desserter, men också kunna inspirera andra svenska hemmakonditorer att utmana sig själva i köket.

Soraya Kabelele-Senya erhåller titeln Årets Bak och Dessertmästare 2012 och får därmed överta tävlingens vandringspokal. Förutom äran får hon också ett presentkort på 15 000 kronor hos Bagaren & Kocken och köksutrustning från Bosch.


Placering
1:a Soraya Kabelele-Senya, Helsingborg
2:a Kristin Jerräng, Norrköping
3:a Jessica Sjölin, Kristianstad
4:a Lisa Lundqvist, Linköping
5:a Jennifer Lindberg, Skövde

Jury
Roy Fares, Årets Konditor 2010
Hannah Widell, bloggare och medieprofil
Mia Öhrn, konditor och matskribent
Eva Nordlinder, chefredaktör tidningen Hembakat
Kim Anelandh, konditor Gateau
Sofia Lindgren, produktchef, Fazer Bageri & Konfektyr Sverige

Klicka här för att se vinnarreceptet.


De fem finalisternas bidrag: